fbpx

Pool i haven: Her er de vigtige overvejelser bag

Overvejer du at få anlagt en pool i haven? Så bør du læse denne artikel som vil give dig tips og gode råd. I dag er en pool i haven blevet en mulighed fordi det økonomisk er meget billigere end for bare for få år siden.

Kim Sørensen
i Pool

At få anlagt en ny pool i haven er en stor beslutning. Vi har samlet en række vigtige overvejelser og beslutninger, som du skal tage stilling til inden projektet påbegyndes.

Nyhedens indhold

3 vigtige ting

Typer af pools

Hvordan skal din ny pool se ud?

En pool i haven er en langtidsinvestering

Hvordan vil du bruge din pool i haven?

Lad os tage en snak

Mange danskere får anlagt en pool i haven. Det er blevet populært og for mange blevet muligt økonomisk fordi anlæggelsen af en pool i haven ikke er så omkostningstungt som for 10 år siden.

Dertil kommer at driften af et svømmebassin i haven er blevet væsentlig billigere og grønnere. I dag er der mange muligheder og løsninger på markedet som gør, at du kan få en pool i haven for under 50.000 kr. 

Jeg hedder Kim, og jeg har været i branchen i snart 30 år. Jeg har både erfaring og “know how” til at hjælpe dig hele vejen.

I denne artikel vil jeg fortælle, hvilke overvejelser du skal tage stilling til inden du anlægger en pool i haven. Jeg vil komme med tips og gode råd, så du er bedre rustet til at tage vigtige beslutninger i forbindelse med dit pool projekt. 

 

3 vigtige ting i forbindelse med anlæggelse af en pool

En ny pool er for mange en stor beslutning. For nogen er en ny pool i haven måske en erstatning for årets sommerferie.

Derfor er det efter vores opfattelse vigtigt, at man sætter sig ind i de vigtigste elementer. Derudover er det vores anbefaling, at kontakte et professionelt pool firma, som kan hjælpe dig hele vejen

Overordnet set er der 3 ting, som du skal sætte dig ind i, inden du køber en pool:

  • Lovgivning
  • Forsikring
  • Økonomi

Din pool skal overholde minimum afstand til skel på 2,5 meter i byområder og 5 meter i sommerhusområder (medmindre du får dispensation).

Hvis din pool har et overfladeareal under 100 kvadratmeter, skal du ikke have tilladelser af myndighederne til at anlægge den. Og den tæller ikke med i bebyggelsesprocenten, hvilket er en fordel, hvis det skal være en indendørs pool.

For en god ordens skyld synes jeg, at du skal kontakte din kommunes tekniske forvaltning – for en sikkerheds skyld inden du begynder at grave.

Du bør kontakte dit forsikringsselskab for at undersøge, om din forsikring dækker eventuelle skader der måtte opstå, hvis din pool pludselig begynder at lække vand. 

Uanset bør du give forsikringsselskabet besked, før du begynder at anlægge en pool – i værste fald risikerer du, at der ingen dækning vil være. 

Hvis du vælger at få en entreprenør til at lave anlægsarbejdet, er der en række udgiftposter, du skal sørge for at få inkluderet i tilbuddet f.eks. udgravning og bortkørsel af jord. 

Det samme gælder, hvis du får et firma som Dansk Bassinservice til at lave poolen for dig. Sørg for at få et gennemarbejdet tilbud, så du ikke pludselig møder uventede udgifter. 

Typer af pools

Hvad skal din pool bestå af, og hvilken type pool ønsker du? I dag findes der alt lige fra billige modeller til de dyre og mere driftsøkonomiske pools. Der er ligeledes stor forskel på varmetab, hvis du vælger en isoleret betonpool fremfor en stålpool.

At vælge hvilken pool type afhænger af dit budget og forventninger. På kort sigt kan en stålpool virke som den billigste løsning, men på lang sigt er en stålpool måske dyrere end en isoleret beton pool, hvis man indregner driften.

Der findes mange forskellige pools. De mest populære er f.eks.:

  • Panel pools
  • Betonpools
  • Glasfiberpools
  • Stålpools
  • Træ pools

 

Hvilken type pool du skal vælge, afhænger helt af dine behov, plads, økonomi og smag. Som med alt andet er der sammenhæng mellem pris, kvalitet og holdbarhed. 

Jeg har bygget pools i rigtig mange år. Jeg har erfaring og “know how” til at hjælpe dig i mål med i din pool – og indenfor dit budget.

Der findes en række overordnede spørgsmål, som jeg altid stiller mine kunder, når vi skal indlede et nyt projekt sammen. 

For at få den optimale løsning bør du overveje, hvordan du forventer at bruge din pool. Skal den være stor og dyb nok til at du kan springe på hovedet – eller skal den blot fungere som et pusterum i en travl hverdag?

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte mig

Hvordan skal din ny pool se ud?

Hvordan formen på din pool skal være er først og fremmest et æstetisk valg. 

Hvordan passer formen til din stil, din grund, dit hus – og hvordan vil du gerne have arealet rundt omkring din nye pool til at fungere?

Poolens form har desuden også betydning for, hvor god vandcirkulationen er. Firkantet og runde pools giver bedre cirkulation i vandet end ottetalsformede pools. Det betyder også, at det er lettere at holde rense for skidt og snavs.

En pool i haven er en langtidsinvestering

Anlæggelse af en pool bør betragtes som en langtidsinvestering, og den skal derfor opfylde mange forskellige behov.

I langt de fleste tilfælde vil en dybde på 120-140 cm være tilstrækkelig for at kunne opfylde de fleste behov.

På denne dybde kan du både svømme og lege med børnene. Hvis du har større børn i huset, kan du vælge at lave den ene ende dybere, så der er mulighed for at springe på hovedet. 

En dyb pool kræver mere vedligeholdelse fordi vandcirkulationen er dårligere. Derfor er det vigtigt, at du gør dig overvejelser om, hvordan du vil bruge poolen.

Du bør også overveje, hvordan du vil anlægge området omkring poolen. Skal der laves en trappe indbygget i konstruktionen eller skal den monteres efterfølgende. 

Hvis du har små børn i huset, så vil jeg anbefale, at du får monteret et solidt hegn rundt omkring poolen. 

Hvordan vil du bruge din pool i haven?

Når du skal have en pool, så skal du gøre op med dig selv, hvordan poolen skal bruges. Skal den bruges til leg eller skal den kun bruges til at svømme i?

Hvis du vil bruge din nye pool til svømning, så vil jeg anbefale at den er mindst 8 meter lang. For harmoniens skyld bør størrelsen overholde de gyldne tal 1:2, 2:2, 3:4 osv. 

Derudover er det almindeligt at regne med cirka 2 meter gangareal til fliser på mindst en side af poolen, hvis du vil have liggestole til at stå langs poolen.

Vigtige overvejelser

Hvilke overvejelser bør du tænke ind, før du anlægger en pool? Det er en stor beslutning for mange at få lavet en pool uanset om det er inde eller udenfor i haven.

Det kan hurtig blive et uoverskueligt og dyrt projekt, hvis du ikke kender til de økonomiske udgifter ved at etablere en pool – dette gælder både på kort og lang sigt.

Omvendt skal du også huske på at en pool holder i mange år ud i fremtiden. Mange af vores kunder har haft deres pool i næsten 20 år. Så lad os lave et lille regnestykke der hedder:

20 år = 240 måneder = 7.300 dage. Du er i poolen hver anden dag i 6 måneder (sommer og forår) = 1.825 dage.

Med udgangspunkt i vores Oksbøl Pool, så vi en badetur koste dig cirka 27 kr. + driftsudgifter pr. badedag – uanset hvor mange i er. 

En pool er en prioritering. Der skal være plads i økonomien til at anlægge en pool.

Vedligeholdelse af en pool i haven

Vedligeholdelse er en vigtig del af det at være pool ejer – uanset om det er inde eller udenfor. Hvis du ikke vedligeholder din pool vil du risikere manglende recirkulation og desinfektion. Dette kan medføre maveonde og hudgener. 

Omvendt kan for høj dosering af desinfektionsmiddel medføre hud- og slimhindeirritation.

Hos Dansk Bassinservice tilbyder vi vedligeholdelse af pools, men det er også vigtigt, at du kender til de forskellige procedure.

Rensning af pool

Din pool bør være udstyret med et mekanisk rensesystem, hvor du skal have skimmer, pumpe, dyser, som alle sikrer recirkulation og filtrering af vandet.

Du skal overveje antallet af dyser og skimmere. Disse skal naturligvis svarer til størrelse og poolens form. 

Skimmer

Skimmeren er et filter, du placerer i overfladen af vandet. Den fungerer som en pumpe ved at filtrere overfladevandet. 

Det er vigtigt at pumpe anlægget har kapacitet nok til at håndtere poolens størrelse. Den skal med andre ord være i stand til at skabe ordentlig vandcirkulation i hele poolen, samt filtrere al vandet hver femte time. 

Derudover bør pumpen være i stand til at drive en “støvsuger”, som kan rense bunden af poolen for nedfaldne blade, sand og andet skidt. 

Kemikalier

Du skal bruge en række kemikalier for at holde vandet rent. Vandet i poolen skal have en pH-værdi mellem 7-7,4. 

For at sikre badevandet holdes rent, skal du også bruge bakteriedræbende kemikalier. Klor har i mange år været brugt, men i dag findes der andre gode alternativer herunder aktiv ilt. 

Teknisk rensning 

UV-lys er en løsning, som nedbringer mængden af bakterier i din pool. Du kan kombinere UV lys med aktivt ilt og dermed få en klorfri pool. Du kan også vælge at bruge en kombination af traditionelle kemikalie, hvor du kan reducere kemikalieforbruget med ca. 80%. 

Der findes en række tekniske løsninger til at rense din pool. Løsninger som er med til at reducere de økonomiske udgifter ved at have en pool.

At have en pool kan måske virke som en videnskab, men det er i virkeligheden ikke så svært. Kunsten er at skabe en balance i vandet surhedsgrad og klorindhold.

I langt de fleste tilfælde vil det første år gå med at justere rensningsanlægget, kemikalieforbrug osv.

Skal vi tage en snak om din nye pool i haven?

De sidste 30 år har jeg rådgivet private omkring anlæggelse af en pool i haven. Hos Dansk Bassinservice er vores fokus på kunderne. Vi anser os selv som en vigtig sparringspartner fremfor leverandør af pools. 

Vi har både erfaring og “know how”. Vigtig viden som kan være afgørende for at dit pool projekt bliver en succes – og holder sig indenfor budget. 

Vi er eksperter i energioptimerede pools. Vi er et naturligt valg, hvis du skal have anlagt en ny pool i haven.

Lad os tage en uformel og helt uforpligtende snak om dine muligheder. Sammen finder vi den bedste løsning for dig indenfor det fastsatte budget.

Kontakt os i dag for at høre om dine muligheder.

Del denne artikel med dit netværk