fbpx

Pool i haven: Her er de vigtige overvejelser bag

Overvejer du at få anlagt en pool i haven? Så bør du læse denne artikel som vil give dig tips og gode råd. I dag er en pool i haven blevet en mulighed fordi det økonomisk er meget billigere end for bare for få år siden.

Kim Sørensen
i Pool

At få anlagt en ny pool i haven er en stor beslutning. Vi har samlet en række vigtige overvejelser og beslutninger, som du skal tage stilling til inden projektet påbegyndes.

Nyhedens indhold

3 vigtige ting

Typer af pools

Hvordan skal din ny pool se ud?

En pool i haven er en langtidsinvestering

Hvordan vil du bruge din pool i haven?

Lad os tage en snak

Mange danskere får anlagt en pool i haven. Det er blevet populært og for mange blevet muligt økonomisk fordi anlæggelsen af en pool i haven ikke er så omkostningstungt som for 10 år siden.

Dertil kommer at driften af et svømmebassin i haven er blevet væsentlig billigere og grønnere. I dag er der mange muligheder og løsninger på markedet som gør, at du kan få en pool i haven for under 50.000 kr. 

Jeg hedder Kim, og jeg har været i branchen i snart 30 år. Jeg har både erfaring og “know how” til at hjælpe dig hele vejen.

I denne artikel vil jeg fortælle, hvilke overvejelser du skal tage stilling til inden du anlægger en pool i haven. Jeg vil komme med tips og gode råd, så du er bedre rustet til at tage vigtige beslutninger i forbindelse med dit pool projekt. 

3 vigtige ting i forbindelse med anlæggelse af en pool

En ny pool er for mange en stor beslutning. For nogen er en ny pool i haven måske en erstatning for årets sommerferie.

Derfor er det efter vores opfattelse vigtigt, at man sætter sig ind i de vigtigste elementer. Derudover er det vores anbefaling, at kontakte et professionelt pool firma, som kan hjælpe dig hele vejen

Overordnet set er der 3 ting, som du skal sætte dig ind i, inden du køber en pool:

 • Lovgivning
 • Forsikring
 • Økonomi

Hvis din pool har et overfladeareal under 100 kvadratmeter, skal du ikke have tilladelser af myndighederne til at anlægge den. Og den tæller ikke med i bebyggelsesprocenten, hvilket er en fordel, hvis det skal være en indendørs pool.

For en god ordens skyld synes jeg, at du skal kontakte din kommunes tekniske forvaltning – for en sikkerheds skyld inden du begynder at grave.

Du bør kontakte dit forsikringsselskab for at undersøge, om din forsikring dækker eventuelle skader der måtte opstå, hvis din pool pludselig begynder at lække vand. 

Uanset bør du give forsikringsselskabet besked, før du begynder at anlægge en pool – i værste fald risikerer du, at der ingen dækning vil være. 

Hvis du vælger at få en entreprenør til at lave anlægsarbejdet, er der en række udgiftposter, du skal sørge for at få inkluderet i tilbuddet f.eks. udgravning og bortkørsel af jord. 

Det samme gælder, hvis du får et firma som Dansk Bassinservice til at lave poolen for dig. Sørg for at få et gennemarbejdet tilbud, så du ikke pludselig møder uventede udgifter. 

Typer af pools

Hvad skal din pool bestå af, og hvilken type pool ønsker du? I dag findes der alt lige fra billige modeller til de dyre og mere driftsøkonomiske pools. Der er ligeledes stor forskel på varmetab, hvis du vælger en isoleret betonpool fremfor en stålpool.

At vælge hvilken pool type afhænger af dit budget og forventninger. På kort sigt kan en stålpool virke som den billigste løsning, men på lang sigt er en stålpool måske dyrere end en isoleret beton pool, hvis man indregner driften.

Der findes mange forskellige pools. De mest populære er f.eks.:

 • Panel pools
 • Betonpools
 • Glasfiberpools
 • Stålpools
 • Træ pools

Hvilken type pool du skal vælge, afhænger helt af dine behov, plads, økonomi og smag. Som med alt andet er der sammenhæng mellem pris, kvalitet og holdbarhed. 

Jeg har bygget pools i rigtig mange år. Jeg har erfaring og “know how” til at hjælpe dig i mål med i din pool – og indenfor dit budget.

Der findes en række overordnede spørgsmål, som jeg altid stiller mine kunder, når vi skal indlede et nyt projekt sammen. 

For at få den optimale løsning bør du overveje, hvordan du forventer at bruge din pool. Skal den være stor og dyb nok til at du kan springe på hovedet – eller skal den blot fungere som et pusterum i en travl hverdag?

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte mig

Hvordan skal din ny pool se ud?

Hvordan formen på din pool skal være er først og fremmest et æstetisk valg. 

Hvordan passer formen til din stil, din grund, dit hus – og hvordan vil du gerne have arealet rundt omkring din nye pool til at fungere?

Poolens form har desuden også betydning for, hvor god vandcirkulationen er. Firkantet og runde pools giver bedre cirkulation i vandet end ottetalsformede pools. Det betyder også, at det er lettere at holde rense for skidt og snavs.

En pool i haven er en langtidsinvestering

Anlæggelse af en pool bør betragtes som en langtidsinvestering, og den skal derfor opfylde mange forskellige behov.

I langt de fleste tilfælde vil en dybde på 120-140 cm være tilstrækkelig for at kunne opfylde de fleste behov.

På denne dybde kan du både svømme og lege med børnene. Hvis du har større børn i huset, kan du vælge at lave den ene ende dybere, så der er mulighed for at springe på hovedet. 

En dyb pool kræver mere vedligeholdelse fordi vandcirkulationen er dårligere. Derfor er det vigtigt, at du gør dig overvejelser om, hvordan du vil bruge poolen.

Du bør også overveje, hvordan du vil anlægge området omkring poolen. Skal der laves en trappe indbygget i konstruktionen eller skal den monteres efterfølgende. 

Hvis du har små børn i huset, så vil jeg anbefale, at du får monteret et solidt hegn rundt omkring poolen. 

Hvordan vil du bruge din pool i haven?

Når du skal have en pool, så skal du gøre op med dig selv, hvordan poolen skal bruges. Skal den bruges til leg eller skal den kun bruges til at svømme i?

Hvis du vil bruge din nye pool til svømning, så vil jeg anbefale at den er mindst 8 meter lang. For harmoniens skyld bør størrelsen overholde de gyldne tal 1:2, 2:2, 3:4 osv. 

Derudover er det almindeligt at regne med cirka 2 meter gangareal til fliser på mindst en side af poolen, hvis du vil have liggestole til at stå langs poolen.

Vigtige overvejelser

Hvilke overvejelser bør du tænke ind, før du anlægger en pool? Det er en stor beslutning for mange at få lavet en pool uanset om det er inde eller udenfor i haven.

Det kan hurtig blive et uoverskueligt og dyrt projekt, hvis du ikke kender til de økonomiske udgifter ved at etablere en pool – dette gælder både på kort og lang sigt.

Omvendt skal du også huske på at en pool holder i mange år ud i fremtiden. Mange af vores kunder har haft deres pool i næsten 20 år. Så lad os lave et lille regnestykke der hedder:

20 år = 240 måneder = 7.300 dage. Du er i poolen hver anden dag i 6 måneder (sommer og forår) = 1.825 dage.

Med udgangspunkt i vores Oksbøl Pool, så vi en badetur koste dig cirka 27 kr. + driftsudgifter pr. badedag – uanset hvor mange i er. 

En pool er en prioritering. Der skal være plads i økonomien til at anlægge en pool.

Vedligeholdelse af en pool i haven

Vedligeholdelse er en vigtig del af det at være pool ejer – uanset om det er inde eller udenfor. Hvis du ikke vedligeholder din pool vil du risikere manglende recirkulation og desinfektion. Dette kan medføre maveonde og hudgener. 

Omvendt kan for høj dosering af desinfektionsmiddel medføre hud- og slimhindeirritation.

Hos Dansk Bassinservice tilbyder vi vedligeholdelse af pools, men det er også vigtigt, at du kender til de forskellige procedure.

Rensning af pool

Din pool bør være udstyret med et mekanisk rensesystem, hvor du skal have skimmer, pumpe, dyser, som alle sikrer recirkulation og filtrering af vandet.

Du skal overveje antallet af dyser og skimmere. Disse skal naturligvis svarer til størrelse og poolens form. 

Skimmer

Skimmeren er et filter, du placerer i overfladen af vandet. Den fungerer som en pumpe ved at filtrere overfladevandet. 

Det er vigtigt at pumpe anlægget har kapacitet nok til at håndtere poolens størrelse. Den skal med andre ord være i stand til at skabe ordentlig vandcirkulation i hele poolen, samt filtrere al vandet hver femte time. 

Derudover bør pumpen være i stand til at drive en “støvsuger”, som kan rense bunden af poolen for nedfaldne blade, sand og andet skidt. 

Kemikalier

Du skal bruge en række kemikalier for at holde vandet rent. Vandet i poolen skal have en pH-værdi mellem 7-7,4. 

For at sikre badevandet holdes rent, skal du også bruge bakteriedræbende kemikalier. Klor har i mange år været brugt, men i dag findes der andre gode alternativer herunder aktiv ilt. 

Teknisk rensning 

UV-lys er en løsning, som nedbringer mængden af bakterier i din pool. Du kan kombinere UV lys med aktivt ilt og dermed få en klorfri pool. Du kan også vælge at bruge en kombination af traditionelle kemikalie, hvor du kan reducere kemikalieforbruget med ca. 80%. 

Der findes en række tekniske løsninger til at rense din pool. Løsninger som er med til at reducere de økonomiske udgifter ved at have en pool.

At have en pool kan måske virke som en videnskab, men det er i virkeligheden ikke så svært. Kunsten er at skabe en balance i vandet surhedsgrad og klorindhold.

I langt de fleste tilfælde vil det første år gå med at justere rensningsanlægget, kemikalieforbrug osv.

Skal vi tage en snak om din nye pool i haven?

De sidste 30 år har jeg rådgivet private omkring anlæggelse af en pool i haven. Hos Dansk Bassinservice er vores fokus på kunderne. Vi anser os selv som en vigtig sparringspartner fremfor leverandør af pools. 

Vi har både erfaring og “know how”. Vigtig viden som kan være afgørende for at dit pool projekt bliver en succes – og holder sig indenfor budget. 

Vi er eksperter i energioptimerede pools. Vi er et naturligt valg, hvis du skal have anlagt en ny pool i haven.

Lad os tage en uformel og helt uforpligtende snak om dine muligheder. Sammen finder vi den bedste løsning for dig indenfor det fastsatte budget.

Kontakt os i dag for at høre om dine muligheder.

Hvor skal din pool placeres?

Rigtigt spørger hvor skal man placere sin pool. Der er mange hensyn at tage, og det er vigtigt at man får sig en dialog i husstanden om hvilke tanker der er, Når du skal vælge placeringen af din pool, er der flere punkter du bør tage højde for: 

 • Mest mulig direkte sollys 
 • Placering i læ for vinden 
 • Afstand til træer og buske 
 • Friplads omkring Poolen 
 • Mest muligt sollys 
 • Afstand til huset 
 • Evt. lovkrav
   

Din pool bør placeres så det får mest mulig direkte sollys, hele dagen. Der er store forskelle i vandtemperaturen i et bassin som står delvist i skygge og et placeret i solen. Faktisk kan temperaturen variere fra 2 – 5 grader. Tillige føles det meget mere at være i poolen hvis du har sollys på dig når du bader.

Det er en god idé at placere bassinet et sted hvor der er mest muligt læ. Vinden afkøler vandet og øger varmefordampningen fra bassinvandets overflade. Når du skal vurdere hvordan vinden er, bliver du nød til at have din krop ned i en højde som vil svare til hvordan de vil være at være i poolen, det kan snyde hvis man bare står op, her vil du måske mærke meget vind, men hvis du er på alle 4 vil evt. Hegn/buske skal læ du ikke var opmærksom på. 

Bassinet bør placeres så langt fra træer og buske som muligt for at undgå direkte nedfald af blade i vandet. Det betyder mindre tidsforbrug på rengøring og evt. Algevækst vil reduceres. Når du vurderer om et træ eller busk kan få gener for din pool skal du være opmærksom på sollys, står træet så det skygger, her kan det igen være en god ide og komme i den højde som du vil være i når du anvender poolen.  

Der bør være god plads til at komme hele vejen rundt om poolen. Både fordi det bliver nemmere at holde bassinet rent og for at undgå vandsprøjt på huset. Det er også rart at indtænke hvor man ønsker solvogne eller stole i forbindelse med sin friplads omkring poolen, er typisk solvogn fylder 2 meter, og skal man have lidt plads at komme forbi på, skal der måske bruges en ½ meter mere. 

Det kan være en god ide at indtænke hvorledes man kommer “våd” fra pool til husets toilet, have gjort sig nogle tanker om hvilken adgangsforhold der er til et toilet. Mange oplever at specielt børn løber halv våde igennem hele huset og der dered er våde gulve i huset, så kan man indtænke placering i forhold til adgangsveje og ens installation kan det give andre fordele på sigt.

Mange har mulighed for belægning frem til den en specifik adgangsvej og derved undgår man også græs eller andet der kunne sidde under fødder.  Dernæst kan det også være en god idé at overveje placeringen i forhold til dine naboer. Glade børn i vandleg kan sommetider være lidt højlydte! 

Det er svært at forudsige hvilke Lovkrav der specifikt er til din drøm, men en god ide er undersøge ved egen kommune om der i lokalplanen er servitutter der begrænser placering af din drømmepool. Ofte kan der være krav om afstand til skel, det oplever vi dog typisk gør sig gældende når der skal et tag på poolen. Men det er vigtigt at du selv har styr på denne del, da det er dig der vil blive holdt ansvarlig for evt. overtrædelse.  

Man bør i samme omgang forholde sig til hvor man vil lede sit skylle-vand fra rensningen hen, der kan være tale om 100-500 liter vand, der anvendes når man laver rensning af poolen. Hvis man vælger at det skal ledes i etableret kloak, skal man ved sin lokal kommune undersøge, hvor de anbefaler dette vand skal ledes hen.  

Driftsomkostninger på en pool – 3×6 meter og 4×8 meter 

Der tales altid om at det er dyrt at have en pool, det vil jo altid være en subjektiv holding. Der er ringen tvivl om at det at have en pool, er et tilvalg til ens livskvalitet, men er også et fantastisk samlingspunkt for en familie. 

Poolen holder i mange år og man naturligvis have nogle tal i budgettet, det vil altid være svært for os som professionelle at komme med de konkrete tal der passer til jeres drøm. Men ud fra nogle pessimistiske tilgange kan man godt lave et overslags budget der laver en retning for et budget, ud fra de “normaler” der nu praktiseres. 

De fleste bliver dog trodsalt overraskede over, hvor lave driftsomkostningerne for en pool egentlig er. En pool var tidligere forbeholdte de få, det er anderledes i dag, etablering omkostningerne er blevet billigere og der mange tiltag der kan gøres for at reducere økonomien i driften.  

Her er regnestykket i for en typisk sæson, som løber fra midten af april til slutningen af september: 

  3×6 meter  8×4 meter 
Vandforbrug ved opfyldning af bassinet 

26/46m3 liter i forbindelse med backWash  

525,-  925,- 
El til sandfilter med 550W singel speed pumpe i drift i 24 timer pr. døgn, gennemsnitspris 2 kroner  4593,-  4593,- 
Vandplejemidler: PH Minus, Hurtigklor, Langsomklor, KlarPoolFlokningsmiddel  2142,-  3452,- 
Test Sticks til løbende at teste vandets balance  125,-  125,- 
I alt i driftsomkostninger for én sæson  7385,-  9095,- 
Driftsomkostning pr. uge ved en badesæson på 25 uger  295,-  363,- 

Som beskrevet i en af vores andre artikler så er der måde at spare på ovenstående, hvis man i installationsprocessen er opmærksom på at tilkøbe nogle produkter, der gør den daglige drift mere rentable.  

Herunder tænkes på kemstyring og frekvensomformer, der i dette tilfælde vil reducere vores 2 økonomiske større poster med noget.  

  3×6 meter  4×8 meter 
Vandforbrug ved opfyldning af bassinet 

26/46m3 liter i forbindelse med backWash 

525-  925,- 
El til sandfilter med 550W pumpe med frq styring der styres med intervaller over dagen, gennemsnitspris 2 kroner,    4593  2138,-    4593 2430,- 
Vandplejemonteret med en kemistyring:  klor og saltsyre, Flokningsmiddel  2142  850,-  3452 1282,- 
Test Sticks til løbende at teste vandets balance  125 45,-  125 45,- 
I alt i driftsomkostninger for én sæson  7385  3558,-  9095  4682,- 
Driftsomkostning pr. uge ved en badesæson på 25 uger  295  142,-    362  187,- 

Vælger man at ens pool skal varmes op bliver tallene noget mere svære at regne ud, specielt er det svært at forudse hvorvidt om varmen bliver i poolen eller om den strømmer ud. Hvis man vælger at støbe i beton og ikke isolere har man forskel på sin u-værdi på op til 0,9 W/m2K, hvilet praktisk talt betyder at man opvarmer den omkring liggende jord. Hvorimod isolere man sin pool imod jorden kan man have en u-værdi helt ned på 0,17 W/m2K og måske længere ned hvis man ønsker det, effekten med meget store isoleringer kan dog være begrænset. 

Det største varmetab har vi dog fra overfladen og den kan uden nogen form for isolering være op på 70-80 % af det totale varmetab. Vi kan med den rette isolerings løsning af overfalden, reducere væsentlig på varmetabet, så det anbefales kraftigt, at man har det med i sine etableringsberegninger.   

Har man en effektiv varmpumpe med COP-værdier over 4,5, der er udregnet ud fra gennemsnitlig luft temperatur på 15 grader og luftfugtighed på normal luftfugtighed for én dansk sommer på ca 75, og en pool der er velisoleret også på overfalden, og ønsket om en pool varme på 26 grader: 

Vil man kunne have et dagligt forbrug på 10-12 kW til vedligeholdelse af varmen i sin pool, dette betyder at du med en pris på 200 øre til el har et varmeforbrug for ca. 700 kroner pr måned. 

Dette er ikke udtryk for at det vil være præcis sådan ved jeres installation, da det kan være svært at udregne i forhold til hvor mange gange man bader, hvor god man er til at få isolering på overfladen, hvor meget vind der er med til at afkøle osv osv. 

Vi har kunder der oplyser at deres elregning, generelt efter installation af pool, er steget med ca. 600 – 900 kroner i bade sæsonen, naturligvis vil der også være dem der har et højere forbrug, dette involverer driften af både varme og cirkulationspumper.  

Del denne artikel med dit netværk